AJONEUVOTELEMATIIKKA

Ajoneuvon GPS-seuranta 

Ajoneuvon sijaintia ja ajettua reittiä voidaan seurata Googlen karttapohjalta reaaliajassa. Ajetut reitit ja ajonopeudet tallentuvat järjestelmään ja historiatieto säilytetään. Raporttien tulostus matkalaskuja varten on helppoa. Ohjelmassa on myös mahdollista nähdä koko kaluston sijainti reaaliajassa yhdellä näkymällä. 

Ajoneuvoseurantalaitteeksi on kaksi ratkaisua: 

1) Kuljettajan Android-puhelin tai -tabletti 

  • kuljettajan mobiilisovellus tallentaa tarkan sijaintitiedon puhelimen GPS-anturia käyttäen 
  • toimiva ja edullinen ratkaisu 

2) Aplicom-seurantalaita 

  • asennetaan kiinteästi autoon tai kytketään tupakansytyttimeen 
  • hyvin tarkka ja luotettava seuranta

Digipiirturin etäluku 

Aplicom-telematiikkalaitteen avulla voidaan toteuttaa myös ajoneuvon digipiirturin etäluku. Tällöin Aplicom-laite kytketään digipiirturiin, ja laite automaattisesti lukee digipiirturin tiedostot ja siirtää ne LogiAppin palvelimelle. 

Digipiirturin tiedostot arkistoidaan palvelimella pysyvästi ja ne ovat helposti haettavissa www-selaimella. 

Digipiirturin etäluku helpottaa kuljetusyrityksen toimintaa monella tavoin. Lainsäädännön mukaan kuljetusyrityksen on ladattava tiedot sähköisesti kuljettajakorteilta 3 viikon välein ja piirturilta 2 kk välein. Perinteinen tapa on kytkeä digipiirturiin USB-muistitikku ja kopioida tiedostot sille, minkä jälkeen tiedostot pitää vielä arkistoida toimistolla. Jos autot ovat jatkuvasti ajossa ja esimerkiksi ulkomailla, kopiointi USB-tikuille ja arkistointi voi osoittautua hyvinkin hankalaksi järjestää. Digipiirturin automaattinen etäluku säästää aikaa ja vaivaa, vaikka autot kävisivätkin varikolla aika ajoin. 

Ajoneuvoväylän tietojen luku 

Aplicom-laite voidaan kytkeä ajoneuvon FMS-väylään, josta voidaan lukea kattavasti ajoneuvon raportoimaa tietoa. Väylästä luetaan mm. polttoaineen kulutus, matkamittarin lukema, tiedot voimakkaista jarrutuksista tai kiihdytyksistä, kierroslukumittarin lukema, akselipainot, moottorin käyttötunnit ja moottorin lämpötila. 

Väylästä luettuja tietoa käytetään hyväksi LogiAppin kalustonhallintasovelluksessa. 

Kuormatilan lämpötilan seuranta 

Aplicom-laitteistoilla voidaan toteuttaa myös ajoneuvon tai perävaunun kuormatilan lämpötilan seuranta. Laite lähettää lämpötilatiedon palvelimelle ja LogiAppin toimistosovelluksella lämpötiloista saadaan ajantasainen raportti. Myös kuljettaja voi tarkastaa kuormatilan lämpötilan suoraan mobiilisovelluksella. 

Alkolukko-integraatio 

Aplicom-telematiikkalaite voidaan yhdistää ajoneuvon alkolukkoon. Tällöin toimistolle ja työnjohtoon saadaan reaaliaikainen tieto mahdollisista poikkeamista, joihin voidaan nopeasti reagoida. 

Alueittainen raportointi (geofencing) 

Ohjelmalla voidaan muodostaa raportteja ajoneuvojen tiettyjen alueiden sisällä viettämästä ajoajasta ja ajokilometreistä. Tämä toiminto on käytössä esimerkiksi aurauskaluston ajojen raportoinnissa ja laskutuksessa. 

Automaattinen ajopäiväkirja 

Ajoneuvoon voidaan asentaa kytkin, josta kuljettaja voi valita ajon tyypin, kuten työajo tai henkilökohtainen ajo. LogiApp tuottaa automaattisen ajopäiväkirjan, jossa ajoneuvon kaikki ajot on raportoitu ajon tyypin mukaan. Jokaisesta ajomatkasta nähdään ajoon lähtöaika ja -paikka, ajon päättymisaika ja -paikka sekä ajokilometrit. 

Suojatut ratkaisut 

Aplicom-laitteet voidaan toimittaa IP67-suojatussa kotelossa, jolloin ne voidaan asentaa myös ajoneuvon ulkopuolelle tai perävaunuun. Laitteisiin on saatavilla jopa 4000mAh akku, jonka varassa ne voivat toimia viikkoja ilman ulkoista virtalähdettä. 

Lisätietoja Aplicom-laitteista

www.aplicom.com